Koolhydraten, Viellevoye
Koolhydraten zijn nodig als energiebron voor het lichaam.
Koolhydraten is een verzamelnaam voor:
- zetmeel, o.a. in: brood. aardappelen, rijst, peulvruchten,
deegwaren
- suiker, o.a. in: kristalsuiker, druivensuiker, honing, stroop
- melksuiker, o.a. in: melk, karnemelk, yoghurt, kwark
- vruchtensuiker, o.a. in: fruit, vruchten(sappen)
Koolhydraten veranderen in je lichaam in bloedsuikers, wat brandstof
is voor je lichaam. De brandstof is bijv. nodig om te kunnen lopen, praten en denken.
Het bloedsuiker reageert op de soort en hoeveelheid koolhydraat. De helft van uw
voeding hoort te bestaan uit koolhydraten. Het koolhydraat zetmeel bevat minder
vet dan suikers en is dus beter.
Koolhydraten zijn te splitsen in langzame en snelle koolhydraten welke andere reacties
geeft op de bloedsuikerspiegel.
- Langzame koolhydraten bevatten vezels die langzamer verbranden wat beter is voor
de bloedvaten, het humeur en concentratie. De complexe koolhydraten worden langzamer
verteerd en worden bijna niet als vet opgeslagen, ze bevatten veel voedingsvezels.
Complexe koolhydraten zijn: havermout, rijst, pasta, granen, volkorenbrood en aardappels.
- Snelle koolhydraten geven snel energie maar zijn snel op, waardoor er energiepieken
ontstaan. Hierdoor ben je snel moe en slaperig. Daardoor neemt de behoefte aan koolhydraten
toe. Deze enkelvoudige koolhydraten worden snel opgeslagen omdat ze snel verteren
en het lichaam tijd nodig heeft om de calorieën te verbranden. Enkelvoudige suikers
zijn: fruit, vruchtensappen, snoep, koekjes, cake, frisdranken.
bel 06 33309552