Koper
Koper legt ijzer vast in hemoglobine, rode kleurstof in het
bloed, voor het zuurstoftransport. Koper (1,5 mg) is nodig bij de pigmentatie van
huid, haar en bij bindweefsel- en botvorming. Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding
wordt ongeveer 16 mg koper in de placenta, foetus en moedermelk wordt vastgelegd.
Opname wordt geremd door zink en door vitamine C van minimaal 1500 mg, 25 sinaasappels
per dag. Veilig is 5 mg per dag: 550 gram gekookte zilvervliesrijst. Teveel aan
koper komt door verontreiniging van voedingsmiddelen en dranken, er ontstaat een
overmaat aan speeksel, pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree. Een tekort
kan er zijn bij pasgeboren, te vroeg geboren en kinderen die ondervoed zijn geweest.
Dan ontstaat bloedarmoede, minder afweer en botafwijkingen zoals osteoporose. Koper
komt voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten, graanproducten,
groente, fruit en cacaoproducten. Enkele voorbeelden zijn:
Cashewnoten (1 eetlepel, 20 gram) 30
Hagelslag, puur (voor 1 sneetje) 165
Runderlever (1 stuk, 75 gram) 125
Gepelde garnalen (75 gram) 30
Tarwebrood (5 sneetjes) 20
of bel 06 33309552.