Koper

Koper legt ijzer vast in hemoglobine, rode kleurstof in het bloed, voor het zuurstoftransport. Koper (1,5 mg) is nodig bij de pigmentatie van huid, haar en bij bindweefsel- en botvorming. Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding wordt ongeveer 16 mg koper in de placenta, foetus en moedermelk wordt vastgelegd. Opname wordt geremd door zink en door vitamine C van minimaal 1500 mg, 25 sinaasappels per dag. Veilig is 5 mg per dag: 550 gram gekookte zilvervliesrijst. Teveel aan koper komt door verontreiniging van voedingsmiddelen en dranken, er ontstaat een overmaat aan speeksel, pijn in de buik, misselijkheid, braken en diarree. Een tekort kan er zijn bij pasgeboren, te vroeg geboren en kinderen die ondervoed zijn geweest. Dan ontstaat bloedarmoede, minder afweer en botafwijkingen zoals osteoporose. Koper komt voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten, graanproducten, groente, fruit en cacaoproducten. Enkele voorbeelden zijn:

Cashewnoten (1 eetlepel, 20 gram) 30
Hagelslag, puur (voor 1 sneetje) 165
Runderlever (1 stuk, 75 gram) 125
Gepelde garnalen (75 gram) 30
Tarwebrood (5 sneetjes) 20

of bel 06 33309552.